Het Warmtenet Ede gaat in de praktijk het Stedelijk Groen Slim Energiemanagement Systeem uittesten. Dit systeem voegt de verschillende duurzame warmtebronnen van het Edese warmtenet samen in één besturingssysteem. Hiermee kan Warmtenet Ede deze bronnen optimaal inzetten en daarmee inspelen op pieken en dalen bij bijvoorbeeld de productie van zon- en windenergie. De buffercapaciteit kan hierdoor beter benut worden. Dit is van groot belang bij het beperken van de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk (netcongestie).
Efficiënt en slim
Het Stedelijk Groen Slim Energiemanagement Systeem gebruikt het nieuwe besturingssysteem om overkoepelende gegevens direct in te voeren in een digitaal simulatiemodel van het warmtenet. Hiermee wordt de meest optimale inzet van verschillende warmtebronnen bepaald. Het warmtenet is hierdoor efficiënter en er gaat minder warmte verloren. Door een koppeling met de weersverwachting, het elektriciteitsnet én een handelsplatform kan optimaal duurzame energie worden toegevoegd en verkocht op het elektriciteitsnet.
Samenwerking
Het project Stedelijk Groen Slim Energiemanagement Systeem wordt uitgevoerd door een consortium van vier partijen. Energie Voor Elkaar is partner en is via Warmtebedrijf Ede de operator van het Warmtenet Ede. Zij huurt expertise in van softwarebedrijf Gradyent (Rotterdam) om de real-time Digital Twin te ontwikkelen. Powerspex (Hengelo OV) heeft expertise in besturingstechnologie en HanzeNet (Deventer) heeft expertise met het opzetten van digitale energie handelsplatformen. Zon Participaties (Ede) heeft als missie om de energietransitie van Energie Voor Elkaar te ondersteunen en is penvoerder van het project. Samen ontvangen zij een subsidiebedrag van € 1.000.000 van de EFRO-subsidieregeling ‘Test en Demonstratieprojecten'. De totale kosten van het project bedragen€ 2.000.539. Looptijd van dit project is 4 jaar.
Test en Demonstratieprojecten
De subsidieregeling voor “Test- en Demonstratieprojecten’ is bedoeld voor demonstraties van nieuwe toepassingen en oplossingen, zodat het bedrijfsleven en de samenleving sneller ervaring mee op kan doen en gebruik van wil maken. Zoals in dit geval demonstraties van toepassingen die het gebruik van hernieuwbare energie versnellen en vergroten. Deze subsidieregeling maakt onderdeel uit van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Oost Nederland (EFRO Oost), waarin Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel samenwerken.
Het programma EFRO Oost 2021-2027 versterkt de innovatiekracht in de regio en daarmee het verdienvermogen van het Oost-Nederlandse bedrijfsleven én draagt het bij aan oplossingen in de energietransitie.
*(ivm met een technische fout is dit bericht opnieuw gepubliceerd)