Om tot uitvoering van deze financieringsmogelijkheid te komen kunnen potentiële fondsbeheerders via een subsidietender nu hun voorstellen indienen.
Transitiedoelstellingen
Het doel van EFRO Oost is om slimme innovaties (Prioriteit 1) en innovaties die bijdragen energietransitie (Prioriteit 2) aan te jagen. De financieringsinstrumenten, die beschikbaar worden gesteld via de nu in te richten fondsen, vervullen een rol bij het realiseren van deze transitiedoelstellingen.
Individuele leningen in vroege fase
Onlangs is op verzoek van EFRO Oost een ex-ante onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er bij Gelderse en Overijsselse mkb-ondernemingen, naast subsidiemogelijkheden, ook behoefte is aan kapitaal in de vorm van leningen en/of participaties in de innovatieve (vroege) fase (TRL 4-8). Daarom wordt uit het EFRO Oost budget € 15.000.000 beschikbaar gesteld voor een revolverend financieringsinstrument. Dit instrument richt zich op individuele mkb’ers, terwijl EFRO Oost-subsidies zich doorgaans richten op samenwerkingsprojecten van ondernemers.
Procedure voor fondsbeheerders
Potentiële fondsbeheerders kunnen een aanvraag indienen van 15 mei tot en met 30 september 2024. Bij deze aanvraag dienen zij een fondsplan in waarin onder andere wordt beschreven welke financiële producten worden aangeboden, wie de beoogde eindontvangers zijn en wat de beoogde resultaten zijn die bijdragen aan de doelstellingen van het EFRO Oost-programma.
De EFRO-deskundigencommissie brengt vervolgens inhoudelijk advies uit. Daarna zullen een of meer fondsbeheerders worden geselecteerd, op volgorde van de rangschikking op geschiktheid en afhankelijk van het beschikbaar budget.
EFRO Oost
Het Programma EFRO 2021-2027 Oost-Nederland is een Europees subsidieprogramma van Gelderland en Overijssel. Het programma richt zich primair op het verstrekken van subsidies aan mkb-ondernemingen waarbij de ontwikkeling en toepassing van innovatie in de regionale economie en in de energietransitie in Oost- Nederland centraal staan. In het programma staat dat ongeveer 10% van het beschikbare budget beschikbaar wordt gesteld in de vorm van financiële instrumenten. Hiermee wordt steun gegeven aan eindontvangers (MKB-ondernemingen) met (converteerbare) leningen of aandelenkapitaal. Zie ook: Financieringsinstrumenten (efro-oost.eu)