EU-bijdrage voor lasersnijden met stikstof én waterstof

Lokale productiesystemen van stikstof voldoen nu niet aan de hoge zuiverheidseisen van de lasersystemen. ON2Quest (Nijkerk) heeft een nieuw energiezuinig ontwerp voor stikstofgeneratoren ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van groene waterstof.
Gepubliceerd op: 15-augustus-2024

In de metaal bewerkende industrie stappen steeds meer bedrijven over op het lasersnijden van metaal. Hierdoor neemt gebruik van stikstof toe. Lokale productiesystemen van stikstof voldoen nu niet aan de hoge zuiverheidseisen van de lasersystemen.

Groene waterstof

ON2Quest (Nijkerk) heeft een nieuw energiezuinig ontwerp voor stikstofgeneratoren ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van groene waterstof. Binnen het project Nitrogenious wordt een prototype van dit ‘on-site’ systeem gedemonstreerd bij 247TailorSteel in Varsseveld. Rijngas uit Dinxperlo brengt hierbij haar kennis van waterstof en waterstofinstallaties in. 

Lokaal en energiezuinig

Idealiter wordt de stikstof voor lasersnijden ter plekke geproduceerd, maar de huidige stikstofgenerators voldoen niet aan de vereiste zuiverheid van het stikstofgas. Daarnaast verbruiken deze generatoren veel energie. In dit project wordt in het zuiveren van het gas gedaan door in het proces groene waterstof toe te voegen. Hiermee is het mogelijk om zeer efficiënt en lokaal, zuivere stikstof te produceren. Zuivere stikstof zorgt voor een stabielere en schonere snede, vermindert oxidatie en verbetert de algehele snijkwaliteit.

Veiligheid

Het project heeft niet alleen als doel dat deze innovatieve techniek werkt, maar ook om een handboek te ontwikkelen dat de milieu- en veiligheidsnormen voor het gebruik van het systeem vastlegt, met een bijzondere nadruk op de veiligheidsaspecten van het werken met waterstof.   

Subsidie

Voor de demonstratie van de on-site stikstofproductie voor lasersnijders in de metaalindustrie ontvangen de samenwerkende ondernemers een subsidie van ruim € 494.000 van EFRO Oost, het Rijk en Provincie Gelderland. De totale kosten van het project bedragen ruim € 1.050.000.