Met het project ‘Lucratief Cellulose Oogsten (LuCelO) testen zij een nieuwe ICABUS-zeeftechniek van Purgatoria uit Veessen. Zij ontvangen hiervoor een bijdrage van ruim € 460.000 uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Oost -Nederland (EFRO Oost). De totale kosten bedragen ruim € 1.000.000.
Samenwerking
Binnen het project gaan Purgatoria, en de Waterschappen Aa en Maas, Rijn en IJssel, Vechtstromen en Vallei en Veluwe het ICABUS-concept testen en demonstreren. Met de resultaten hiervan wordt de werkzaamheid, economische haalbaarheid en duurzaamheid getoetst. De Waterschappen kunnen hiermee hun bedrijfsplan uitwerken voor de mogelijke toepassing binnen hun werkgebied. Voor Purgatoria is de samenwerking binnen het project van essentieel belang. Met de expertise en ervaring van de deelnemende partijen en ook de bereidheid om dit met elkaar te delen in een klankbordgroep wordt de ontwikkeling en hierop volgende marktintroductie van het ICABUS-concept verder versterkt. Er is nog geen Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Oost-Nederland waarop deze vorm van celluloseverwijdering al wordt toegepast.
De techniek
Het is al mogelijk om deze vezels uit het afvalwater te verwijderen door een zeef te gebruiken met kleine openingen. Dit heeft als groot nadeel dat deze zeef makkelijk dichtslibt, veel onderhoud vraagt. Purgatoria BV heeft in antwoord hierop het ICABUS-concept ontwikkeld dat genoemde problemen niet kent. Door de zeefplaat en de waterstroom nagenoeg parallel te plaatsen wordt gebruik gemaakt van de lengte van de vezel voor de afscheiding. De opbouw van vezels op de zeefplaat zorgen voor een laag die het filtratieproces overneemt waardoor veel kleinere deeltjes dan de maaswijdte ook worden afgevangen. Daarna schuit een borstel de papierresten van de zeef in een opvangbak. De verwachting is dat de zeef minder snel dichtslibt waardoor er minder onderhoud nodig is. Daarnaast verstoort de zeef ook minder de waterdruk wat een positief effect heeft op het energieverbruik. Een belangrijk bijkomend voordeel van de ICABUS is dat een hoog droog stofgehalte ontstaat wat bijdraagt aan vermindering van het aantal transportbewegingen op een RWZI. Het zeefgoed kan binnen de eigen vergister van de waterschappen worden ingezet voor groen gasproductie. Dit draagt bij aan de strategie van de waterschappen om in 2050 volledig circulair te zijn.
Subsidie
De EFRO-bijdrage is een subsidie voor test- en demonstratieprojecten. Die is bedoeld voor demonstraties van nieuwe toepassingen en oplossingen, zodat het bedrijfsleven en de samenleving er sneller ervaring mee kunnen opdoen en gebruiken. Innovaties zijn belangrijk voor de concurrentiepositie van bedrijven en daarmee voor de regionale economie. Daarnaast dragen innovaties bij aan oplossingen voor de grote opgaven van deze tijd.