Europese stimulans voor biologische kweekplug en slimme sok

De productie van een biologisch afbreekbare kweekplug bij tuinbouwbedrijven én een slimme sok die die spieractiviteit van het onderbeen meet. Deze twee innovaties ontvangen samen bijna 3 miljoen euro van het Europese subsidieprogramma EFRO Oost.
Gepubliceerd op: 28-juni-2024

De ondernemers kunnen met deze bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) aan investeerders, stakeholders en potentiële gebruikers laten zien dat hun innovatie presteert zoals verwacht. 

Productielijn voor afbreekbare kweekplug op locatie

De Nygaia kweekplug is een voedingsbodem die de wortels van de plant, ondersteunt bij de teelt. Deze kweekplug is gemaakt van biologisch afbreekbare polymeren. Dat wil zeggen dat de plug aan het einde van zijn levensduur composteerbaar is. Met de bijdrage van EFRO Oost wordt een productielijn ontwikkeld die  op locatie bij  tuinbouwbedrijf ingezet kan worden. Dit zorgt er voor dat de tuinbouwbedrijven in plaats van bijvoorbeeld veen met de bioafbreekbare Nygaia gaan telen. En de lokale productie voorkomt bovendien veel transport. 
De partners in het project zijn Maan Glueing Technologies (Raalte) , Klasmann-Deilmann Benelux (Schiedam) en Hogeschool Windesheim (Zwolle). Zij ontvangen een subsidiebedrag van ruim € 1.5 miljoen, de totale kosten bedragen ruim € 3.3 miljoen.
 

Slimme sok meet spieractiviteit

In het project ‘MyoStride: draagbare HD-EMG in de praktijk’ ontwikkelen de projectpartners een prototype van een betaalbare en gebruiksvriendelijke ‘slimme’ sok. Deze sok meet draadloos de spieractiviteit in het onderbeen van revalidatiepatiënten. Hiermee kunnen artsen en fysiotherapeuten het hersteltraject van een patiënt op tijd bijsturen, bijvoorbeeld als een spiergroep niet goed herstelt. De metingen in de sok vinden plaats met behulp van elektroden en bewegingssensoren. Aan de hand van de gegevens kunnen met algoritmes de activiteiten van de verschillende spieren worden herkend. Op maat gemaakte software vertaalt dit naar bruikbare informatie voor de artsen en fysiotherapeuten. De sok wordt tijdens het project op grote schaal getest en de certificering voor marktintroductie wordt voorbereid Als het project slaagt, wordt het meten van spieractiviteit voor het eerst betaalbaar en toepasbaar voor een hele grote groep patiënten en draagt de technologie bij aan betaalbare en betere zorg. 
De partners in het project zijn Twente Medical Systems International  (Oldenzaal) Universiteit Twente (Enschede), Sint Maartenskliniek (Ubbergen) en Moveshelf Labs B.V. (Utrecht). Zij ontvangen een subsidiebedrag van ruim € 1.4 miljoen. De totale kosten bedragen ruim € 3 miljoen.

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Het geld komt uit het programma EFRO Oost 2021-2027, waaraan ook het Rijk, de provincies Overijssel en  Gelderland  financieel bijdragen. Het geld is bedoeld om de innovatiekracht in de regio te verbeteren, en daarmee het verdienvermogen van het Oost-Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast draagt het bij aan oplossingen in de energietransitie. Meer informatie over de subsidiemogelijkheden vindt u hier: Aanvragen (efro-oost.eu)