Europese subsidie voor innovatief hoorsysteem met sociale impact

Met de toekenning voor het project ‘Right Hearing’ ontwikkelen de partners een ‘slim’ hoorsysteem dat beter werkt in een rumoerige omgeving
Gepubliceerd op: 29-augustus-2024

De bedrijven bedrijven Beephonix, Absolute Audio Labs en het Radboud universitair medisch centrum hebben met succes een subsidieaanvraag ingediend bij Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO-Oost). Zij ontvangen een totaal subsidiebedrag van € 738.00. De totale kosten bedragen ruim € 1.5 miljoen.

Samenwerking

Met de toekenning voor het project ‘Right Hearing’ ontwikkelen de partners een ‘slim’ hoorsysteem dat beter werkt in een rumoerige omgeving. BeephoniX uit Nijmegen heeft een microfoontechnologie ontwikkeld die zich concentreert op geluiden uit specifieke richtingen. Absolute Audio Labs uit Hilversum ontwikkelt geavanceerde software voor hoor- en stemtoepassingen. De Nijmeegse kennisinstelling Radboud universitair medisch centrum doet al jaren onderzoek naar de ervaringen van slechthorenden. Samen werken ze aan een hoorsysteem dat slechthorenden uit een sociaal isolement kan halen.

Innovatie met sociale impact

Voor mensen met hoorproblemen is het vaak moeilijk om gesprekken te volgen in een rumoerige omgeving. De partners in het project ‘Right Hearing’ willen hierin verbetering brengen met een hoorsysteem dat gebruik maakt van een groep draagbare microfoons (microfoonarray) en Digital Signal Processing (DSP)- software. De microfoonarray pikt geluiden op uit verschillende richtingen, en de DSP-software helpt vervolgens om de achtergrondgeluiden te minimaliseren door zich te concentreren op de gewenste geluidsbron, zoals een gesprekspartner. Hierdoor wordt het voor iemand met hoorproblemen gemakkelijker om spraak te verstaan, ook in een drukke of lawaaierige omgeving. De sociale impact van dit project is groot, omdat het de spraakverstaan-baarheid van slechthorenden verbetert en zo sociale interactie en inclusie bevordert.

EFRO Oost 2021-2027 

Het programma EFRO Oost 2021-2027 versterkt de innovatiekracht in de regio en daarmee het verdienvermogen van het Oost-Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast draagt het bij aan oplossingen in de energietransitie. Ook nu kan subsidie aangevraagd worden.  Zie: EFRO Oost (efro-oost.eu)