Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher bezoekt Maan Group

Donderdag, 4 juli, bracht Gedeputeerde van de provincie Overijssel, Gert Harm ten Bolscher, een bezoek aan de Maan Group gevestigd in Raalte. Zijn interesse ging uit naar het biologisch afbreekbare substraatconcept: Nygaia, ontwikkeld door Maan en partner Klasmann-Deilmann.
Gepubliceerd op: 9-juli-2024

De innovatie betreedt een nieuwe fase, want na de biologisch afbreekbare kweekplug Nygaia (REACT-EU project), wordt nu de volledig geautomatiseerde productielijn doorontwikkeld. Deze zorgt ervoor dat pluggen bij de kweker op locatie geproduceerd kunnen worden. En dat heeft impact. Want in vergelijking met bijvoorbeeld potgrond (veensubstraat), zorgt dit voor zo’n 40 keer minder transportbewegingen. Waardoor de CO2 footprint van Nygaia, fors kleiner is dan van bovengenoemde. Nygaia wordt gemaakt van biologisch afbreekbare polymeren en is gedeeltelijk biobased.

Nygaia, fase 2: 

De EFRO-subsidie voor het project 'Nygaia, fase 2: Biobased, Hightech tuinbouw automatisch goed’ is toegekend om de al ontwikkelde pilot-productielijn door te ontwikkelen, tot een volledig geautomatiseerde demonstratielijn. Reden voor Gedeputeerde Ten Bolscher (voorzitter van het Monitoringscomité van EFRO-Oost), om de ontwikkelingen rondom Nygaia nader te bekijken. 

'Innovatie in het mkb is cruciaal'

“Innovatie in het mkb is cruciaal voor de regionale economie. Ik ben dan ook erg blij met bedrijven als de Maan Group. Door middel van het EFRO-programma kunnen we innovatieve mkb’ers in Overijssel en Gelderland een steuntje in de rug geven, zodat we ook investeren in het toekomstbestendig maken van onze economie.”

Gert Harm ten Bolscher 
Gedeputeerde provincie Overijssel 
en voorzitter Monitoringcomité EFRO Oost

De productielijn

Een volledige Nygaia Plugline bestaat uit vier processtappen: ‘printen’, rollen, snijden (en wanneer gewenst) worden de substraatpluggen automatisch in een tray geplaatst. De meest kritieke stap hierbij is het ‘printen’. Tijdens dit proces wordt op een gecontroleerde manier een 'wollige' mat gefabriceerd. En deze mat is verantwoordelijk voor de eigenschappen van het substraat (o.a. de watervasthoudende capaciteit en lucht-buffervermogen). Deze module is volop in ontwikkeling en zal naar verwachting medio 2026 gereed zijn voor demonstraties.

Uitdaging 

De moeilijkheidsgraad in de doorontwikkeling van pilot - naar een volledig, klaar-om-te-gebruiken demonstratielijn, zit ‘m in de kwaliteitseisen die iedere kweker stelt aan zijn plug. Men wenst optimale controle over het proces, een zeer stabiele productkwaliteit maar ook bedieningsgemak. Daarom worden de ontwikkelaars in deze fase ondersteund door de programmalijn Industriële Automatisering & Robotica van Hogeschool Windesheim.

De drie opvolgende stappen (rollen, snijden en het in de tray plaatsen), zijn ondertussen mechanisch uitontwikkeld. In Zwolle houdt de onderzoeksgroep van Hogeschool Windesheim zich nu bezig met het proces, de centrale besturing en de kwaliteitscontrole. ‘Best een opgave, want om dit te laten slagen moeten de fysische eigenschappen van het product worden gerelateerd aan de product prestaties in de praktijk. Zodat een kweker zijn pluggen kan 

Samenwerking

Klasmann-Deilmann is voortdurend op zoek naar hernieuwbare grondstoffen, baanbrekende substraatmengsels en innovatieve oplossingen. Maan Group brengt vanuit een uitgebreide kennis van biobased en biologisch afbreekbare materialen cross-over innovaties tot stand. Bijvoorbeeld aan het groeiproces van een plant. Van prototype naar automatiseringsproces, naar eindproduct en productie. De P: De onderzoeksgroep van de Programmalijn Industriële Automatisering & Robotica van Hogeschool Windesheim beschikt over veel expertise in het formuleren, het opzetten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek en heeft veel  kennis in huis.