Welke rol speelt Europa in het dagelijks leven?

Denk aan kringloopeconomie, energietransitie, digitalisering, veiligheid, banen en vaardigheden. Al deze thema's kwamen tot leven in het Europapaviljoen tijdens de Wereldhavendagen 6,7, en 8 september in Rotterdam.
Gepubliceerd op: 30-september-2024

De EU werkt aan ambitieuze doelen, zoals klimaatneutraliteit het versnellen van de groene en digitale transitie. Ook op het gebied van veiligheid werkgelegenheid en ondernemerschap speelt de EU een grote rol. Tijdens de Havendagen konden bezoekers van het Europapaviljoen op een zien en beleven hoe al deze thema’s die in de haven samenkomen.

Europa in Rotterdam!

Gelegen op de Holland Amerikakade, aan de voet van de Erasmusbrug, besloeg het paviljoen een ruimte van 5 bij 30 meter. De feestelijke opening werd verricht door Cecilia Thorfinn, adjunct-directeur van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. Zij benadrukte dat het de eerste keer was dat de Europese Commissie deelnam aan de Wereldhavendagen. “Europa, dat zijn wij samen,” sprak Cecilia. “Daarom staan we hier met partners die betrokken zijn bij Europese samenwerking. Samen willen we laten zien dat Europa niet een ‘ver van mijn bed’-show is, maar dat Europese samenwerking juist veel betekent voor ons dagelijks leven.” Naast een warm welkom aan de bezoekers sprak zij ook haar dank uit aan alle betrokken organisaties die het Europapaviljoen tot een succes maakten.

Praktische voorbeelden

Hyster Emea uit Nijmegen was met het project 'World Class Zero Emission Mobile Equipment' ook in het Europapaviljoen vertegenwoordigd. 

In dit EFRO Oost gesubsidieerde project worden mobiele elektrische aangedreven voertuigen ontwikkeld en in de praktijk getest voor gebruik in een havengebied. Het gaat onder andere om een zogenaamde Empty Container Handler in een batterij-elektrisch en een waterstof-elektrisch aangedreven variant. Bezoekers konden vragen stellen en meedoen met een "Zero Emission kids quiz'. 

Conclusie

Op basis van verschillende berekeningen wordt het aantal bezoekers aan het Europapaviljoen geschat op 18.500 tot 26.000. Het Europapaviljoen was daarmee een waardevol platform voor educatie en interactie. Het bracht bezoekers dichter bij de EU en bood inzicht in belangrijke Europese thema’s. Met dank aan alle deelnemers kijkt de organisatie kijkt uit naar de volgende editie en verdere samenwerking.